Onbedwingbare trek door Monosodium Glutamaat, oftewel MSG (E621)!

02-10-2013 14:49

 

Afgelopen week zocht ik naar iets op het Internet en kwam terecht bij een pagina waar ik in een artikel las dat de onbedwingbare trek in zoetigheid/eten niet altijd aan jezelf hoeft te liggen, maar ook veroorzaakt kan worden door andere factoren.

De onbedwingbare trek kan bijvoorbeeld door een depressie ontstaan, maar ook door hormonale veranderingen in het lichaam. Veel vrouwen hebben last van vreetbuien als de maandelijkse probleempjes weer voor de deur staan. De trek in bijvoorbeeld chocolade of andere zoetigheid is dan ondraaglijk (bij mij in elk geval wel!).

Maar wist je dat de onbedwingbare trek ook kan ontstaan door het stofje MSG (monosodium glutamaat, op het label bekend als E-nummer 621)?! Ik had er nog nooit van gehoord! MSG is een smaakversterker, die de smaakpapillen opent waardoor het eten veel lekkerder smaakt.  Het is bewezen dat MSG zeer verslavend is en het dus aanzet tot méér eten. Fabrikanten en Fast-food ketens zoals McDonald’s en Burger King, maken hier dankbaar gebruik van. Ze verwerken MSG in hun voeding zodat jij en ik nog meer van dit soort producten gaan eten. Je begrijpt dat MSG geen fijn stofje is dat je eigenlijk niet teveel in je eten wilt aantreffen. MSG heeft voor bijzonder gevoelige mensen kwalijke gevolgen voor de gezondheid (om een voorbeeld te noemen: mensen die allergisch zijn voor ‘Ve-tsin’ kunnen zich daardoor knap beroerd voelen!). Gelukkig zullen de effecten voor de meeste mensen in de eerste instantie nauwelijks merkbaar zijn, maar als je pech hebt en er ziektes al latent aanwezig zijn kunnen deze op een langer termijn zich versterken en verder ontwikkelen. Mensen kunnen te maken krijgen met ernstig overgewicht, diabetes, Alzheimer, migraine of ziekten zoals ALS en Parkinson, etcetera.

Niet alleen MSG, maar ook ‘aspartaam’ of ‘advantame’ (zoetstof) behoren tot een groep van stoffen bekend onder de noemer ‘excitotoxinen’. Zoetstoffen zijn dus ook verantwoordelijk voor allerlei gezondheidsklachten óf het versterken van klachten.

Nu probeer ik al zoveel mogelijk aspartaam en smaakversterkers te vermijden (E-nummers 621 tot en met E637), maar na het lezen van verschillende artikelen over dit onderwerp lijkt het moeilijk om deze in zijn geheel te vermijden. In bijna alle bewerkte voeding zijn deze giftige stoffen (MSG en aspartaam) namelijk aanwezig! Smaakversterkers komen voor in soepen, sauzen, chips, borrelnootjes, maaltijdmixen, nasi- of bamikruiden, vleeswaren, vlees, kant-en-klare maaltijden, pizza’s, en nog veel meer. En wat dacht je van de Chinese restaurants, die gebruiken smaakversterkers in overvloed (Ve-tsin). Als je dit serieus wilt vermijden, dan zie je door de bomen het bos toch niet meer?!

Smaakversterkers en aspartaam zijn sowieso slecht voor de gezondheid als het in vast voedsel voorkomt, zoals kant-en-klare maaltijden, maar wist je dat deze stoffen nog giftiger zijn in vloeibare vorm, zoals soep, jus of light dranken?! Kun je überhaupt nog iets eten of drinken dat niet slecht is voor de gezondheid?! Wil graag in goede gezondheid oud worden, maar betekent dit dan dat ik geheel moet overgaan op biologisch eten en het drinken van alleen maar water en kruidentheetjes? Of wordt het tijd om een leesbril aan te schaffen en continue de kleine lettertjes te lezen? Pfff... dat zal veel tijd in beslag nemen!?

Het is helder dat wij verstrikt raken in de tentakels van verschillende fabrikanten, doordat we verleid worden met mooie etiketten en hippe reklames, maar ondertussen volgepropt worden met smaakversterkers. Nu snap ik des te meer waarom ik soms moeite heb om het bij één bakje chips of dropje te laten als ik er eenmaal van geproefd heb. Een heerlijk stukje bewustwording...

Inmiddels lees ik zelf steeds vaker (nog niet altijd hoor!) het etiket van een product om te zien welke e-nummertjes ons weer vriendelijk worden verkocht...

Een paar dagen na het schrijven van "Onbedwingbare trek door Monosodium Glutamaat, oftewel MSG (E621)!" lees ik op de pagina van RTL Nieuws dat "Etiketten op producten bijna nooit kloppen?" Het controleren van de etiketten - om te zien wat je naar binnen werkt - is dus niet betrouwbaar. Nu had ik dit kleine vermoeden al, maar nu zeker aangezien D66 middels een Kamervraag, naar aanleiding van conclusies door de Consumentenbond, het aan de kaak heeft gesteld bij de overheid. Ik ben een verwoed voorstander dat er op dit punt meer gehandhaafd moet worden wat fabrikanten allemaal in ons voedsel stoppen, bezuinigingen of niet!

Reactie: Onbedwingbare trek door Monosodium Glutamaat, oftewel MSG (E621)!

jakkes

Datum: 05-10-2013 | Door: Jackie

Ik wist t wel van e621, maar let er nog steeds niet op eigenlijk... het zit in zoooooo veel producten. En ik ben nu eenmaal geen wonderkok die zelf van een paar kruiden zelf een lekker sausje kan maken...

gifstoffen

Datum: 04-10-2013 | Door: hennie

natuurlijk weten we dat er heel veel word geknoeit met ons eten en drinken.vandaar dat de meeste mensen hun eigen potje koken ,dan weet je wat er in gaat.
en dan nog hopen dat je gezond bezig bent.
maar fijn dat je het de mens onder ogen laat zien.
dank je wel

Re:gifstoffen

Datum: 04-10-2013 | Door: Beckx

Hoi Hennie, bedankt voor je reactie! Ik was mij nooit zo bewust van de gevolgen door (giftige) stoffen in onze voeding. Vraag mij nu dan ook hardop af of er veel mensen zijn die hun eigen potje koken om deze stoffen te vermijden? Nu ik iets meer weet over MSG en andere rotzooi in ons eten, is dat inderdaad wel te hopen.

Nieuw bericht