Worteltaart met amandelen

11-08-2013 21:09

Taart gemaakt van wortelen??? Dat klinkt voor de meeste mensen niet erg aantrekkelijk. Toen mijn moeder vertelde dat ze een worteltaart had gebakken en of ik een stukje wilde proeven, reageerde ik...... uhhh wat afstandelijk. Excuses als, 'ben aan de lijn' of 'ik heb net gegeten' hielpen niets. Ze weet immers wat een lekkerbek ik ben en had me dan ook direct door. Ook Aart moest er aan geloven, hahaha! Om mijn moeder een plezier te doen hebben we toch een stukje worteltaart geproefd en wat denk je?!? Lekkkuurrr! 

Wat heb je nodig:

  • 150 gram wortelen
  • Een geraspte schil van 1 citroen
  • 100 - 125 gram amandelen, fijngemalen
  • 50 gram volkorenmeel of spelt
  • 1 theelepel kaneel (vetverbrandend)
  • 1/2 dl room of melk
  • 3 eieren
  • Snufje zout
  • 100 gram palmsuiker
  • Ahornsiroop (lekker!) of honing
  • 1 springvorm van 20 -24 cm doorsnee

De taart

Doe de wortelen (geraspt!), citroensap en amandelen in de beslagkom en stuif er het meel en de kaneel overheen. 

Scheid de eieren (dus wit en geel apart)

Vermeng de room met de eierdooiers (dat is dat gele) en giet dit over het meel in de beslagkom. Meng met een spatel alles door elkaar.

Klop de eiwitten (woord zegt het al) met het zout zeer stijf, strooi de suiker en de ahornsiroop of honing overheen en blijf doorkloppen tot de massa weer stijf is. 

Leg het wortelmengsel nu op de eiermassa en spatel alles grondig, maar toch voorzichtig door elkaar.

Doe dit mengsel in de springvorm en bak de taart 30 - 40 minuten in de oven bij 170 graden.

De taart kan ook gemaakt worden met pompoen in plaats van wortelen.

Smullen maar!